STC 4033 credDe STC (Standard Telephones and Cables Limited) 4033A is een samengestelde microfoon met opvallend bijna perfect cardioide (niervormige) richtgevoeligheid, zowel in het horizontaal als in het verticaal vlak. Het is een combinatie van een bewegende spoel- en een bandtype microfoon. Beide kunnen ook onafhankelijk worden gebruikt, waardoor 3 types van microfoon ontstaan. Dit kan gekozen worden door middel van een ‘PCR-‘schakelaar aan de achterkant.

In de C positie bekomen we een cardioide met gevoeligheid vooraan (in een hoek van 120°) en grote ongevoeligheid schema STC4033aan zijkant en achteraan.
Dit maakt de microfoon uiterst geschikt voor gebruik in plaatsen met stoorgeluiden, op microbooms in TV-studio of theater. Ook bij gevaar van rondfluiten door invallend geluid van de public adress is dit een pluspunt. Bovendien is de microfoon vrij robuust gebouwd en ongevoelig aan schokeffecten.

In R (van Ribbon) is alleen de bandmicrofoon ingeschakeld, wat resulteert in een 8-vormige richtkarakteristiek, met dode zones naar de zijkanten.

In de P (van Pressure) werkt alleen de spoelmicrofoon met een omnidirectionele karakteristiek. In tegenstelling met de meeste ‘bewegende spoel-‘microfonen accentueert de 4033A de lage tonen niet bij dichtbij spraakgebruik.

Alleen in de ‘C-‘stand staan beide band- en spoelmicrofoon in serie; bij ‘P’ of ‘R’ stand is telkens een onderdeel kortgesloten.

De microfoon is moeilijk te openen. Hieronder een foto van het inwendige van een exemplaar :

STC4033open 

Oorsprong van de foto : xaudiaelektrik.blogspot.be .

De zwarte "handvatten" links boven zijn de magneten van de bandmicrofoon. Ongeveer in het midden vinden we de omnidirectionele microfoon, in feite een ingebouwde STC 4021, zie hier voor een beschrijving. Verder de onderdelen voor de omschakeling van richtkarakteristiek.

De microfoon werd vooral gebruikt in de jaren ’50 en ’60. Hij weegt 1360 gram.