Omroepmuseum ontvangt enthousiaste technici

Geschreven door Marleen Bergen.

Dinsdag 1 april 2014: een veertigtal gepensioneerde radiotechnici bezoekt de tentoonstelling 100 jaar radio én aansluitend het depot van het Omroepmuseum in het Radiohuis in Leuven. De VRT heeft voor een hartelijke ontvangst gezorgd. Het wordt een prettig weerzien van oude bekenden.

IMG 9875

Voor dit selecte gezelschap is ook het depot toegankelijk gemaakt.

De confrontatie met de productieapparatuur in het depot weekt meteen een heleboel herinneringen los:  aan  moelijke captaties,  aan speciale studio-uitzendingen, aan belevenissen in de zendstations.

Het depot heeft nooit eerder zoveel enthousiaste bezoekers tegelijkertijd ontvangen.

IMG 9862

Op de derde verdieping staan de grote (studio)toestellen opgesteld. Zowel de oude magnetofoons en platendraaiers, als de recent uit gebruik genomen apparaten hebben er een plaats gekregen. Net als de complete apparatuur waarmee tot in 2013 de eucharistievieringen verzorgd werden. (zie Pausmobiel).

Voor deze speciale gelegenheid wordt ook het depot op vierde verdieping opengesteld. Daar wordt de IMG 9871

kleinere apparatuur bewaard, waarmee zowel technici als programmamakers en journalisten jarenlang

hun werk deden. En er is uiteraard ook de collectie oude radio’s. Een van de collega’s heldert ter plekke

een mysterie op. (zie Het raadsel van de rode stip).

IMG 9852 kopie

Uit die verzameling radio’s zijn een aantal items geselecteerd voor de grote radiotentoonstelling op de tweede verdieping van het Radiohuis in Leuven. Zo krijgen alle bezoekers een mooi overzicht van de manier waarop in de voorbije decennia naar radio geluisterd werd.

Het begon allemaal met de kristalontvanger waarnaar je enkel met koptelefoon kon luisteren. Intussen is het medium radio mobiel geworden, overal en op alle mogelijke toestellen (pc, smartphone, tablet…) te beluisteren.

(mb, 3/4/14)