Guido Nys schrijft (weer) een boek
lang="DE">Belgische radioconstructeurs in het interbellumlang="DE">, het nieuwe boek van Guido Nys, werd op 29/4/16 voorgesteld in het Radiohuis in Leuven. Radio 2 en de vzw Omroepmuseum mochten een aantal radioliefhebbers en gedreven verzamelaars mee verwelkomen. Eerder schreef de auteur al samen met Bruno Brasseur over de ontwikkeling van de radiocommunicatie in België voor 1918.
lang="DE" style="font-size: 14pt;">In de oorlog werd radiotechniek uitsluitend voor militaire doeleinden gebruikt. Maar in de periode tussen de twee wereldoorlogen ontwikkelt radio zich bij ons tot een volwaardig publieksmedium. In enkele grote en vooral vele kleine bedrijven worden radio-ontvangers gemaakt. 100 van die Belgische constructeurs kregen met meer dan 1000 radiomodellen een plaats in dit boek van ingenieur en verzamelaar Guido Nys.
lang="DE" style="font-size: 14pt;">De bescheiden Brusselse zaak A la Tour Eiffel opent de alfabetische rangschikking met een kristalontvanger. Het overzicht eindigt bij WEVO, een belangrijke fabrikant die tot in de jaren '70 aktief blijft. 101 producenten worden kort gesitueerd: naam, adres, aard van de productie...
lang="DE" style="font-size: 14pt;">Bij de foto's van de geproduceerde toestellen hoort telkens een heldere, technische beschrijving. Dat maakt van het boek van 440 pagina's vooral een goed gedocumenteerd en verzorgd uitgegeven naslagwerk voor verzamelaars van oude radio-ontvangers. Voor de geïnteresseerde leek zou een overzicht met wat uitleg over enkele veelgebruikte technische termen een handige aanvulling zijn.
lang="DE" style="font-size: 14pt;">Maar het is ook een prachtig geïllustreerd kijkboek voor de kunstminnende radioliefhebber. Wie met enige nostalgie aan de glorieperiode van de Art Déco terugdenkt, vindt in dit boek prachtige foto's van radio's met schitterend Belgisch design. Bovendien is het boek rijkelijk geïllustreerd met foto's van bedrijfslogo's, adreskaartjes, mooie affiches, ontwerptekeningen, catalogi, reclamefolders voor radiotoestellen, enz... Dat allemaal samen geeft een mooi geïllustreerd tijdsbeeld.
lang="DE">
lang="DE" style="font-size: 14pt;">
Bladerend in het boek lees je ook hoe in de loop der jaren de eenmanszaakjes stilaan verdwijnen onder druk van de binnenlandse en buitenlandse concurrentie. Grote fabrikanten van toen zoals Barco, Bell en Philips genieten ook nu nog naambekendheid. Maar je moet al een gepassioneerd verzamelaar zijn om het merk Elvégé nog te kennen. Hoewel de Ets. Louis Van Goitsenhoven als eerste op krediet verkochten. Vader Louis vernoemde zijn toestellen Miradyne en Olgadyne naar zijn dochters, zo leer ik uit de begeleidende tekst. Schattig, toch?
lang="DE">Belgische radioconstructeurs in het interbellumlang="DE"> werd door Guido Nys in eigen beheer uitgegeven.
lang="DE" style="font-size: 14pt;">Het boek telt 440 pagina's, en kost 45€ (excl. verzendkosten).
lang="DE" style="font-size: 14pt;">Meer info:
lang="DE" style="font-size: 14pt;">
lang="DE" style="font-size: 14pt;">__________________________________________