Workshop analoog monteren
VRT-radio begint in de tweede helft van de jaren '90 aan de systematische digitalisering van het productieproces. Intussen is er op alle radionetten een hele generatie programmamakers aan de slag die nooit analoog gewerkt heeft. Reporters gaan nu op pad met handige, kleine opnametoestelletjes en monteren de meeste bijdragen zelf op hun pc. Digitaal opnemen, monteren, uitzenden en archiveren, het gaat allemaal veel makkelijker en sneller. En toch kreeg het Omroepmuseum van enkele jonge programmamakers de vraag om een workshop 'analoog registreren en monteren' te organiseren. We waren wat verbaasd, maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig naar de resultaten van dit ongewone experiment.
Onze museumleden met ervaring als radio- of labotechnicus haalden de Nagra's uit het rek en zorgden ervoor dat de oude studiomagnetofoons operationeel waren. Op vrijdag 21 april '17 stond allles klaar om 'de studenten' in het Radiohuis in Leuven te begeleiden.
Lucas Derycke, Ilse Cox, Hadewijch Vanhaverbeke en Wederik De Backer krijgen eerst een snelcurus opnametechnieken, daarna de beginselen van het monteren. Knippen op het gehoor zonder visuele weergave van het geluid op een pc-scherm blijkt veel moeilijker dan gedacht.
Na een middag oefenen, informeren we naar de eerste analoge indrukken.
Het fysiek omgaan met geluid, het zelf manipuleren van de band op de spoelen en het 'omgekeerd luisteren' voor het knippen, blijken boeiende ervaringen te zijn. Aan te bevelen voor jonge mensen in opleiding of voor wie gepassioneerd met klank bezig is, zo horen we.
Analoog monteren dwingt ook veel meer tot vooraf nadenken, keuzes maken en plannen. Montagefouten kan je immers niet altijd meer herstellen, terwijl je op de pc altijd opnieuw kan beginnen. Anders denken en handelen doorbreekt ingesleten gewoontes en doet je – zeker als vakvrouw of vakman – anders met geluid omgaan, zo vatten onze jonge collega's hun analoge namiddag samen.
_________________________________________________