Van filmrolletje tot geheugenkaart

Geschreven door Marleen Bergen.

Met een aantal representatieve stukken uit de museumcollectie wordt in het Omroepcentrum op de Reyerslaan de geschiedenis van de TV-nieuwsgaring geschetst. Ze zijn te bekijken in 8 grote vitrinekasten op 3R (tussen de drankautomaat en de grafische dienst). Korte teksten situeren de voorwerpen in hun historische context. Via QR-codes krijg je ter plekke uitgebreide informatie. Loop er bij een bezoek aan het Omroepcentrum eens langs.

Radiohuis Leuven

In het Radiohuis in Leuven (waar zich ook Radio 2 Vlaams Brabant bevindt) wordt onze verzameling van radiotoestellen en radiostudioapparatuur getoond.

Te bezichtigen onder begeleiding.

Lang leve de TV! 60 jaar televisie.

Geschreven door Marleen Bergen.

schipper met camera

Met deze camera PYE Mk III (foto VRT) zond het NIR in de jaren ’50 alle live-programma’s vanuit studio 6 op het Flageyplein uit. Hij is te bekijken op de expo over 60 jaar televisie in Gent. De interactieve tentoonstelling toont hoe televisie maken én televisie beleven de voorbije decennia evolueerden.

Het Omroepmuseum leent voor deze tentoonstelling in Gent 5 waardevolle oude camera’s uit, zoals de eerste kleurencamera van Philips. Ook generiekafrollers, volgspots, een camera control unit, weerkaarten van Armand Pien en een aantal oude televisietoestellen werden zorgvuldig geselecteerd voor deze expo. Alles krijgt een plaats in historische tv-decors samen met rekwisieten en kostuums. Archiefbeelden van legendarische programma’s uit de geschiedenis van televisie roepen vast ook bij u dierbare herinneringen op.

laglevedetv logo v2 640Lang leve de TV! 60 jaar televisie is wegens groot succes verlengd en loopt tot 18 mei in  de Sint-Pietersabdij in Gent. klik op het logo voor details. En wil je meer weten over de voorwerpen die het Omroepmuseum ter beschikking stelt? Klik dan hier.