Camera Control Unit Philips

ccu ldkDe camera is verbonden met de Camera Control Unit, die de nodige elektronica bevat voor allerlei spanningen en afregelingen.
De cameraman zorgt voor het maken van mooie beelden en scherpstelling, een technicus regelt hier videoniveau, eventuele kleurzwemen, witbalans…

Camera Philips LDK

camera LDKKleurencamera’s waren duur, einde jaren 1960, en de BRT had maar weinig geld…. Daarom had de BRT samen met de RTB een experimentele studio uitgerust met zegge en schrijve twee camera’s. Die waren van een nieuw type, dat door Philips uitgevonden was en uitstekende resultaten gaf. Met twee camera’s maakt men natuurlijk geen complexe programma’s. Uit die studio 7 kwamen dan ook zaken zoals Première, het iconische filmmagazine van Jo Röpke.

eerste kleurenTV-camera Philips type 1582N
gebruikt in experimentele KTV-studio 7

gewicht voet 250 kg, gewicht camera = 55 kg

Details:

Camerakop Philips type 1582

Zoomlens x 10

Pan/tiltkop Vinten Mk 3

Studiovoet Vinten

Kaarthouder Armand Pien

Geschreven door Staf Van Tittelboom.

kaarthouder armand pienVan 1953 presenteert Armand Pien 37 jaar lang het populaire weerpraatje, als afsluiter van het nieuws. Een grappige noot of zelfuitgevonden weerspreuk – ‘een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen’ - was nooit ver weg.
Omdat kijkers kippenvel kregen van het schurend geluid van het krijtje op het bord, leende Armand Pien wel de lipstick van de omroepster…tot het vetkrijtje de oplossing bracht.

Pien introduceerde de straalstroom als bepalend element in de weersvoorspelling…

mét weerkaarten België en Europa (mét straalstroom)
Het frame heeft een omklapbare kaartenhouder (met gleuf aan bovenzijde) waarin de
weerkaarten werden aangebracht.

Afmetingen D 50 x B 100 x H 200

Philips X26K221/00 (1969)

tv jaren 70Eindelijk kleur, al is dat aan de buitenkant niet direct te zien. Maar er zijn nog veel zwart-witzenders, en de Fransen hebben met hun SECAM een ander kleurensysteem dan de rest van Europa, met PAL . Daarom is dit toestel een alleskunner : hij ontvangt Pal-uitzendingen maar ook Secam, de Belgische zwart-witprogramma’s én de Franse zwart-wit in 819 lijnen. Een echte Belg! Hoe meer mogelijkheden des te meer preselecties, hier niet minder dan 12. Die ga je toch nooit allemaal nodig hebben?

Gepolierd mahoniehout; scherm 60 cm

L 58 B 78 H 54